Téka sztorik

Tini pszichológia

2013. április 20. - tekasztorik.blog.hu

Hol volt, hol nem volt, tavaly nyáron elmentünk egy kertipartira az öreggel.

Rengeteg ember, gyerekek, felnőttek, sütögetés, alkohol fogyasztás, sztorizás, ahogy illik.

Hajnal körül fáradtan és nem épp szomjasan tántorogtunk befelé a vidéki ház óriási nappalijába, ahol Andika, Beszerző Jani 13 éves lánya épp a távkapcsolót bűvölte, nem tudta eldönteni hogy emtívít vagy vivát nézzen-e. Mi meg leroskadtunk mellé a kanapéra.

-Mivan Andika, nem találod a Dzsásztin Bíbert? Tuti elköltözött a gay tévére...-kezdte a kóstolgatást Fater.

-Csókolom-köszönt illedelmesen a kiscsaj-neeeeeeem, csak keresek valami jó zenét.

-Aztán mi a "jó zene" manapság?

-Háááát a Rihanaa meg a Vándájreksön...

-Kik ezek a gyíkok? LGT meg Zeppelin nincs már semelyik csatornán?

-Nem tudom miről tetszik beszélni, lehet, hogy az ilyen öregek rádiójában van, a Kossuthon vagy hol...

-Na szépen vagyunk. Öreg rádió. Hallod ezt kis Viku?

-Hallom hallom de hagyjál pihengetni.

-Mivan, kidőltél 2 deci Jégertől?

-A szalonnától dőltem ki meg a sült kolbásztól na hagggggyámá na. Ide bevackolom magam szép csendben és fotoszintetizálok.

-Jólvan. Na, Andika, dobjad ide a távbizergét, hadd keressek valami sportot a tévében.

-Ja, tessék csak, most úgy sincs jó zene sehol.

-Neked is mobilban végződik a kezed, te kölök?

-Ezt hogy tetszik érteni?

-Hát hogy te is egész nap basztatod a mobilodat?

-Őőőőőőőő igen...elég sokat...de amúgy tök feleslegesen mert úgyse ír senki fészen meg nem is szokták lájkolni amiket posztolok.

-Én ebből most nem értettem semmit, csak szólok.

-Hát tetszik tudni, vannak a menők a suliban meg a kurvák...

-KURVÁK?

-Hát akik hetedikesek meg nyolcadikosok és már nem szüzek.

-MICSODA? Jessszusom várjál hozok valami töményet...(Fater balra el, hűtő feltép, barack kivesz, hűtő becsuk, kanapéra vissza.)

-Te hány éves vagy?

-13

-Akkor te még barbizol meg kis színes pónikkal játszol nem?

-Nem igazán...

-De szűz vagy még nem?

-Jaj persze én még nem is csókolóztam, hát tessék már rámnézni! Pattanások, fogszabi, szemüveg, szeplő meg duci is vagyok.

-Na idefigyelj (érkezett el ahhoz a lélektani pillanathoz Fater, mikor gyermek pszichológusra itta magát.) Itt van ez a mocsadék tévé. Benne a sok köcsög meg a sok tizenhuszonéves senkiházi, kémcsőben kitenyésztett celeb ocsmányság. Add ide a távizét! Na. Itt van ez a zenei csatorna! Most mondd meg! Úgy akarsz kinézni mint a Lédi Gaga vagy ki a tököm? Vagy mint ez a feka csaj???

-Hát jó lenne...

-Ez nem a valóság Andika! Ezek nem emberek, hanem árucikkek! Termékek, amiket el kell adni neked! Ezek emberi árnyékok, nincs életük, napi 24 órában dolgoznak és csinálják ezt a szórakoztató iparos szart, hulladék kapcsolataik vannak, megfojtják őket a rajongók, alkeszek és drogosok, 30 éves korukra vagy kiégnek vagy kinyúvadnak. Ezt akarod?

-Nem, nem ezt...csak....ők olyan szépek....

-Elárulom neked, hogy annyi festékkel és olyan technikákkal, ahogy ezek a klipek készülnek, te is pont így néznél ki és csak a bulvármagazinok belsejében lennél lefotózva hót csumpin, melegítőben, bevásárlás közben Hálivúdban. Ezek percemberek, érted? Megcsinált bábok. Azért vannak, hogy széjjelmossák az agyadat! Hogy vásárolj! Hogy fogyassz! Ne ők legyenek a példaképeid kis csillag, hanem az, aki osztályelső vagy jól sportol. Te hogy tanulsz, milyenek a jegyeid?

-Hármas, négyes.

-Na az nagyon nagy baj. Én ennyi idős koromban...oké az szar példa de én fiú voltam...Az a fontos, idefigyelj...az a nagyon fontos, hogy megértsd: most még fiatal vagy és ezer út áll előtted. Majdnem bármi lehetsz, nyilván ez a szüleidtől is függ meg az anyagiaktól, de majdnem bármi lehetsz, csak rajtad múlik! És ahogy öregszel, úgy fogynak az utak és majd egyre többet bőgsz, hogy a jó utak már eltűntek és nem tudod visszacsinálni. Neked most az a legfontosabb ,hogy kitűnő legyél! Viszkethet a puncid, olvashatod a hülye vámpíros könyveket meg rinyálhatsz hogy szerelmes vagy a köcsög tini sztárokba, rendben, de a legeslegesleges legfontosabb, hogy TE valamiben nagyon jó legyél! Mert csak a tanulásból lesz hasznod, nem a mobil nyomkodásból meg a fészizéből vagy miből, abból neked nem lesz profitod, csak a tanulás az, ami most fontos. És ezt mondják a szüleid is és kurvára unod ezt a papolást, mert ilyen rózsaszín álomvilágban élsz és szerelmes akarsz lenni és ringatod magad ilyen álomképekben, hogy a herceg meg minden és ez tök normális, mert tini vagy. És utálod magad mert a pattanások meg a fogszabi, de elárulom, hogy ez a tini mizéria ez átmeneti. A pattanások elmúlnak, a fém atomreaktor is kikerül majd a csőrödből és a szemüveg sem tart örökké, amúgy neked halál jól áll...

-Tényleg? Jujjjj köszönöm...tényleg jól áll?

-Persze! Ezek már ilyen modern szemcsik, tök jó! A duciság meg olyan, hogy nem csipszet meg kólát kéne tömni magadba, miközben mereszted a picsádat az emtíví előtt, hanem zöldséget meg gyümölcsöt meg mozogni kell, tudod, friss levegő, azt nem lehet letölteni a netről!

-Jajjjjjj tudoooom anyáék is mindig ezt mondják...

-Ja és a legfontosabb: Kúrvára ne hidd azt, hogy az élet igazságos. Hogy ha neked 3 diplomád lesz, 10 évig nem jársz bulizni és éjjel nappal tanulsz, akkor annak majd leszakíthatod a gyümölcsét. Mert ez nem így van. Mosogatnak diplomások külföldön, akik 30 évet töltöttek iskolapadban, és járnak luxus verdával havi 1-2 millás fizetéssel olyanok, akik estin érettségiztek, viszont bekefélték magukat menő helyekre. Ez egy ilyen történet, nem tudhatod, mi lesz, de azt tűzd ki, idefigyelj, azt értsd meg, hogy NEKED valami olyat kell csinálnod, amit más nem tud! Hogy ne legyél pótolható! Ne legyél változó x hanem te legyél a ...érted na.

-Hát....azt hiszem...

-Szóval hogy ne legyél tucat és ne legyél kommersz! Legyél egyéniség. Szerethetsz más zenéket, mint a suli kurvái, hordhatsz egyedi ruhákat, olvashatsz más könyveket, nem kell beállni a sorba, van a fejedben valami, amit használhatsz, amivel megmutathatod, hogy TE más vagy!

-Azt hiszem értem mit tetszik mondani.

-Na ennek őszintén örülök.

-Szóval ha sokat tanulok és olvasok és másmilyen zenét hallgatok, mint a többiek, akkor bármi lehetek?

-Bármi lehetsz még, igen. Miért, mi szeretnél lenni?

-Őszintén?

-Persze, őszintén.

-Szeretnék alapítani egy lánycsapatot , aminek Sexy LOL lesz a neve, fellépünk majd Beyonce meg mindenféle világsztárok előtt és én leszek a sminkes, a koreográfiát is én találom majd ki és feleségül megyek Edvárdhoz mert Edvárd az annnnnnyira cukkiiiiii és én is átalakulok és örökké fogok élni és végre kiírhatom fészre hogy kapcsolatban vagyok és egymillió rajongóm lesz és nekem lesz először ájfon hatosom és megcsináltatom a melleimet és elmegyek zsírleszívásra...

(döbbent csönd.)

-Andika. Ott a falon..ott szemben lóg apád vadászpuskája...Megtennéd hogy idehozod egy pillanatra?

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek