Téka sztorik

Fater a művészetpártoló

2013. május 21. - tekasztorik.blog.hu

Tavaly nyáron, már nem is tudom melyik bevásárlóközpontban lófráltunk az öreggel.

Semmi dolgunk nem volt, néztük a népeket, osztottuk egymásnak az észt, fikáztuk az embereket, tudod a szokásos, amit te is csinálsz, hogy "nézd annak a csajnak mekkora picsája van, atyaúristen" "csávót láttad milyen tetkója volt" "ez 60 évesen hogy merészel farmer miniszoknyát felvenni? mit képzel magáról?" Szóval ez ment, míg bele nem szaladtunk egy ilyen instant kiállításba, tudod, kortárs festők kortárs képei kortárs szobrokkal, ne fáradj, segítek: üres ánégyes papírlap 1 ceruzavonással: fél milla, szemétből összebaszott szobor, teljesen amorf: 350ezer.

Mit ne mondjak, pik-pak beidegesedtünk, én úgy voltam vele, hogy áh, minek álljak nekik papolni meg hangosan véleményt nyilvánítani, de Fatert elkapta a Csernus-Puzsér megmondótengely és már szedte is széjjel az egyik "alkotót."

-Üdvözlöm. Látom itt ezt a karton papír darabot, aminek le van szakadva a széle és be van festve pirosra. Az áll alatta hogy 475.000.- forint. Van itt mellette egy portré, amin kétség kívül látszik, hogy a készítője nem átallotta végig seggelni az egyetemen azokat az órákat, ahol a TEHETSÉGES fiataloknak megmutatják a szakma csínját-bínját, amit majd a gyakorlatban is tudnak kamatoztatni. Ennek a valóban tökéletesen megkomponált képnek az ára 72.000.- forint, annak pedig, amit maga állított ki és valljuk be őszintén, egy down-szindrómás csimpánz is képes lenne hasonlót firkálni, nos ez 475.000.- forintba kerül. Megkérdezhetem, hogy ez hogyan lehetséges?

Alkotó (27 év körüli, távolba révedt tekintetű, szemmel láthatóan "nagyon sok füvet szívok de apunak galériája van Mr. születni tudni kell") nem igazán esett hasra és belekezdett egy olyan monológba, amely bármelyik honatyánkat igencsak erőteljes szégyenkezéssel fogott volna el, ugyanis a végtelen mondatoknak se elejük, se végük, se tartalmuk, se információ értékük nem volt.

Fater türelmesen hallgatott vagy 5 percig, miközben a feje a halovány pirosból az agresszív pipacs felé tendált, majd végre szóhoz jutott.

-Én nem akarok tiszteletlen lenni, de vannak ismerőseim, akik nagyszerű írók, színészek, festők, építészek, 3-4 diplomával akár, és a fricceknél mosogatnak minimálbérért. Remek és tehetséges emberek, úgymond zsenik, akiket az ország nemhogy nem becsült meg, de ki is taszította magából, mint valami haszontalan, gennyes fekélyt, aki látható és kézzel fogható hasznot nem termelvén, inkább takarodjon a francba. És itt van maga, hogy is mondjam, egy elkényeztetett zsúrpubi, aki végig hasisozta a Képzőt, ha egyáltalán bejárt, majd a reggeli szarás és másnapos böfögés közt kikiabált a vécéből apunak, aki épp az Armani öltönyét gombolta a rózsadombi villa legfelső emeletén hogy Hé Öreg! Aggyál má lóvét cuccra! Nem fiam, elmúltál 25 , a saját lábadra kell állnod. De mi a faszt csináljak? Gyere dolgozz a galériámban, a tőzsdére mégse vihetlek be. Á nem akarok napi 10 órát rohadni egy proccos, sznob helyen, faszom, inkább festek, ilyen szarokat én is tudok,  mint a többiek. Jól van fiam, most elutazom a Bahamákra, mire visszajövök, mutass fel valamit.

Te pedig kijöttél a vécéről, fogtál egy újságpapírt, rákented a saját szarodat, utána rá is élveztél, mert ez kurva nagy művészet, majd szurkáltál bele alufóliát meg fogpiszkálót és kikiáltottad magad MŰVÉSZNEK. Majd apu hazajött, büszkén megveregette mindkét vállad és elvitte a proccos galériába a képeidet. Mivel apunak húzós a vezetékneve és már letett valamit 40 év alatt a szakmában, ezért egyértelmű, hogy a tehetséges és kétség kívül briliáns kisfia képeit is venni fogják, mint a cukrot.

Itt melletted, ennek a szerencsétlen mókusnak a képeit, akin látszik, hogy zseni, valóban TUD festeni, van KÖZE a művészethez, pont le se fossa senki, mit csinált, itt áll, mint egy balfasz, kordbársony zakóban, látszik, hogy egy doboz szofira sincs pénze és csak hetek választják el attól, hogy elszerződjön egy luxus hajóra pincérnek vagy takarítónak. Neked mégis, NEM SÜL LE A BŐR A KIBASZOTT POFÁDRÓL, HOGY KÉPES VAGY ENNYI PÉNZT ELKÉRNI EGY DARAB KARTONÉRT BAZMEG????!!!!

Csávó újfent a távolba révedt majd megszólalt:

-Lehet alkudni, van egy másik alkotásom, most jelenleg Párizsban van, a volt csajom tangáját szögeltem fel egy keresztre és feketével azt írtam felé hogy Jézus. Díjat is nyert ha érdekli.

És ez volt az a pont, amikor az öregnek végérvényesen elpattant valami a búrájában, ami nem csoda, én is épp megborítani készültem ezt az idegesítő kis gyíkot, de Faternak a verekedés helyett sokkal jobb ötelete támadt.

-Figyelj kiscsákó. Szeretnéd, ha 600ezret érne a képed?

-Persze!-mondta meglepetten a srác.

-Na akkor tessék!

Fater elővett egy zsepit, belefújta az orrát, majd a cuccot rányomta a felbecsülhetetlen értékű műalkotásra.

Távolba révedő meg csak állt...bambult...majd azt kérdezte:

-Teeeeee....te most ezzel mit akartál kifejezni? Ez mit szimbolizál?

-ANYÁDAT!!!!!!!BABGULYÁS FŐZÉS KÖZBEN BAZMEG!!!!!!!!-Mondta ordítva az öreg, majd békésen átadta magát a biztiőröknek...

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek