Téka sztorik

Luton-Budapest

2013. június 05. - tekasztorik.blog.hu

Életek és instant riportok két világ közt.

"Minden venszdéj van piánó a gyereknek, de délutánra már veri tájörd és deddi hozza haza bájsziküllel. Én meg otthon vagyok a kicsivel, nagyon szvít, járunk toddler grúpba meg a lájböribe hetente kétszer. Lakást bérlünk a férjem dolgozik, most egy multi kámpáninál van, előtte véjter volt egy pábban meg hétvégente takarít. Eladtunk mindent otthon és kijöttünk. Annyi hitelünk volt, hogy ó máj gád, nem tudtunk tovább otthon maradni. Anyámék jönnek tvájsz ö jír, hoznak kolbászt, szalonnát meg paprikát, nekünk meg van 3 bedrúm, elférnek...Honvágy? Az elején volt homszikk, most már nincs..."

"Ti mióta vagytok kint?... Én egy éve, juj de furcsa magyarul szpíkelni, kicsit már felejtem a nyelvet...hát igen, 12 hónap után...felszolgáló vagyok, de most megyek majd hajóra, óceánjáró...hogy mennyien? Mi London külvárosában lakunk heten magyarok egy házban. Egy fürdő van és egy vécé. A magyarok meg...na azokkal ne kezdjél hallod. Lehúzós geci mindegyik, eltaposnak, fúrkálódnak. Nekem szerencsém volt mert angol a főnököm, de tovább akarok lépni, vágod. 26 éves vagyok, csinos, beszélem a nyelvet, a hajó az jobb lesz...Félre tudok tenni annyi pénzt, hogy olyan életvonalon élhessek ahol akarok. Meg hát, hozzámegyek valami külföldihez, szülök és kész. Be vagyok biztosítva."

"Miért kell ennyit várni? Tolakszanak előre a babakocsikkal, faszért nem lehet beállni a sorba? Jaaaaa, elsőbbségük van! Hát ez nem autópálya bazmeg, ott legyen nekik elsőbbség, én meg hallgathatom, ahogy a kölkök ordítanak 2 órán keresztül a gépben. Kurva jó. Faszér kell gyerekkel utazni?...Ja ti is gyerekkel vagytok? Miért nem mentek kocsival?...18 óra lenne...És? Meg tudtok állni nem?..."

"15 éve vagyok kint. Kamionozok. Jól élek. Eredetileg asztalos vagyok. Nem volt meló otthon. Lerohadt ez az ország hát látod...Te mi vagy? Bébiszitter? Hány éves vagy?...Na erről beszélek. Hogy bele vagyunk kényszerülve...Van egy ismerősöm az 3 diplomával mosogat Londonban. Szerinted? Én ötször annyit keresek és iskolám sincs...Meg van baszva ez az ország te. Nézzed meg mi megy. Gyűlölködés meg a csövesség, az megy. Bezárnak a boltok, családok meg kijönnek. Nagymuter szkájpon látja az unokáját. Milyen világ ez? Neked van gyereked? Ne is legyen, okos vagy, Anglia ma még oké, de ezeket is húzza lefelé a szecesszió. "

"Kint járok egyetemre, mellette óperkedem meg anyuék küldenek pénzt, ha nagyon kell. A barátom spanyol, ő is oda jár suliba, ahova én. Itthon is felvettek, de a felsőoktatás...most komolyan menjek ebbe bele? Te is olvasol híreket és látod, mi megy otthon. Itt meg, elvégzem az orvosit, elmegyek dolgozni egy kórházba és pontosan tízszer annyit keresek, mint otthon, ráadásul a munkakörülményeket össze sem lehet hasonlítani. Nincs depresszió, stressz, idegbaj, alkoholista kollégák, létbizonytalanság. Fiatal vagyok, jók a jegyeim, itt alapozom meg a jövőmet."

"Á mi nem itten lakunk csak kigyüttünk a gyerekekhez. A fiam 32 éves a lányom meg 27. Az egyik eladó, a másik táncol, de nem úgy, nem ilyen szexeset, hanem valami asztalos táncot csak és ruha is van rajta. Mink meg már megyünk bele a nyugdíjba, gyerekek támogatnak, küldenek nekünk pénzt, meg tudjuk venni amire szükségünk van. Ledolgoztunk 40 évet és szégyen szemre a kölkeinkre vagyunk ráutalva a 37 négyzetméteres pesterzsébeti panelnak nem tudjuk kifizetni a rezsijét. Itt tartunk. De nem panaszkodom, egészség legyen, idegen földre meg mi már nem költözünk. Erre a kis időre minek. A gyerekeknek legyen jó, meg majd az unokáknak. Londonban hamarosan úgyis többen élnek, mint Budapesten. Majd megszerettetjük velük a pacalt."

"Hát én így ingázom, tudod. London, Milánó, Berlin...nem szeretem lekötni magam. Ezek a fejlett, nyugati csávók meg igényesek, érted. Nem kell könyörögni nekik, hogy húzzák má fel a gumit, szépen jattolnak, sokszor hoznak drága ajándékokat. Tudod, korán házasodnak, 25 évesen már van 3 gyerekük, mire elérik a negyvenet olyan szeretet éhség meg fásultság van bennük, hogy nagyon megbecsülnek egy laza pippantást, vagy az átlagosnál jobb numerát. És tiszták. Oké, kivétel mindig van, de nem lehet összehasonlítani a magyarokkal, ég és föld hallod. Arról nem beszélve, hogy kb. pontosan tizenötször, hússzor annyi lóvét keresek, mint itthon és kevesebb a kuncsaftom. Te mennyit keresel?...Naponta?...HAVONTA??? Úristen mekkora egy veréb vagy! Ha kell, szívesen adok pár telefonszámot és akkor elkezdhetnéd a szakmát, segítek, amiben tudok, úgyis van pár kliens, akit szeretnék már lepasszolni, mert öreg!"

"Nem, én nem Angliában élek. A lányomhoz megyek...Hát, jelenleg bébiszitter, de többre hivatott, mert nagyon okos. Szépen tud fogalmazni, azt mondják, az internetbe is szokott írni ilyen dolgozatokat vagy miket. Én karosszériás vagyok...Fogalmam sincs, miért nem lehet rágyújtani ezen a kurva gépen, ott a vécé, simán lehetne cigizni nem?...Még jó hogy mikrójuk van, az én drága feleségem csomagolt nekem egy hatalmas adag szarvaspörköltet zsemlegombóccal, mindjárt szólok valamelyik túlsminkelt légibarbinak, hogy csapja be egy 2 percre melegedni!...Én? Én jól elvagyok otthon, mert mindig van melóm. Persze ez olyan, hogy csinálom, amíg az egészségem engedi, mert ez ugye fizikai dolog, nem ám ülök és filózok a szarrá tört Pözsó előtt, hogy jéééé, miért kerek a kerék! Na, a lányom az ilyen. Az ezt csinálja. Hát, meg is lett az eredménye, nem vitte semmire. Amúgy, eszes kölök. Jövőre visszaköltözik Magyarországra. Fingom nincs, mit fog csinálni, mert nem ért semmihez. Na mindegy, Kárpitos Janika úgyis mindig emberhiánnyal küzd, majd kitanulja azt.

Hogy miért akar visszajönni?...Hát mert hiányoznak neki a gyökerek... Igen... A szó összes értelmében...

Na, kérek egy hosszúlépést, aztán jöhet a pörkölt.

Jó utat!"

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek